Translate

Wednesday 3 July 2019

Sir John Gay Alleyne, Alleyne School och en mest imponerande arv som monterar Gay Rum Distillery nobly hedrar.


Av Stanley Collymore

Tack Mount Gay Rum för din prisvärda och altruistiska gest, för att inte bara erkänna Alleyne Schools anmärkningsvärda prestationer och erkänna Sir John Gay Alleynes enastående filantropi, utan också för att prisvärt ge något tillbaka inte bara till det område där allt detta började, men lika så Barbados själv.

Mina anhängare och läsare som följer min rapport här hade redan känt till Mount Gay Rums ursprung - först destillerat 1703 och är den äldsta kontinuerligt producerade rom i världen i Barbados land där rum ursprungligen uppfanns och dessutom Dess nära förbindelse med Sir John Gay Alleyne, vars mellannamn, Gay, blev nära och outplånligt förknippad med detta specifika rummärke, att både romkännare och världen i stort erkänner och uppskattar mycket som Mount Gay Rum.

Men Mount Gays historia är inte bara kopplad till rumdestillation, produktion och distribution. Sir John Gay Alleyne, vars namn förkroppsligar varje flaska av denna barbadiska nektar, var en riktigt anmärkningsvärd barbadisk man av sin tid, vars arv har lämnat en bestående påverkan på flera generationer av efterföljande och med Barbadians.

En vit och lokal barbadian född i en familj med stora medel, John Gay Alleyne var någon helt avskild från de flesta vita i sin tid och generation. Först var han oförsonligt motsatt till slaveri och den svåra mänskliga och barbariska behandlingen av svarta och löst från en tidig ålder att göra vad han kunde för att inte bara motstå denna vita trend utan också utrota den.

En högt intelligent och en samvetslös man John Gay Alleyne blev en vald och populär MP för den regionala valkretsen i St Andrew där han föddes och levde också. Och så skicklig och inflytelserika var John Gay Alleyne i sina parlamentariska och andra sociala frågor kampanjer som han snabbt steg igenom ledamöterna av sina medparlamentariska medlemmar att bli inte bara den yngsta någonsin talaren i historien för det statutorikt självstyrande Barbados parlamentet, etablerat år 1639 och som fortfarande är pågående år 2019, och är själv det näst äldsta kontinuerliga parlamentet i hela världen efter församlingskammaren i London, England, men en position som han äventyrt höll i över 40 år. återigen sätta en anmärkningsvärd rekord som till denna dag i Barbados (2019) parlamentariska historien inte har överskridits.

En skicklig affärsman, John Gay Alleyne, köpte plantager i hans St Andrew-valkrets samt den norra delen av Barbados som allmänt hänvisas till då och fortfarande är som Skottlands distrikt. Genom alla konton och vid en tid av slaveri när de flesta vita brukar utnyttja sina slavar, som juridiskt utsetts som ingenting annat än köpt och betalt för mänskliga chattels - med andra ord uthyrningsbar egendom - var John Gay mest oklanderligt annorlunda. Och så var den här berömda naturen hos den vita barbadianen att han ens använde sina egna pengar för att köpa andra plantager inom flera andra karibiska öar och som alltid behandla sina anställda, som han obevekligt såg som människor och inte som utbytbara chattels, med samma värdighet och respekt att han kände att alla Guds mänskliga skapelser var ofrånkomligt berättigade.

Till följd av detta var produktionen på John Gays plantager alltid på en hög nivå, ett säkert erkännande av hans svarta anställda av John Gays altruism, medkänsla och mänsklighet gentemot dem som genom sitt fel inte hade blivit tvångsmässigt placerade i servitörens bondage av ett gripande, girigt, groteskt omänskligt och endemiskt barbariskt vitt samhälle till vilket pengar, vinst och allmänt missbruk för att förvärva dessa var de enda saker som faktiskt betydde för dem.

Avsikten är inte bara att förbättra livet för hans svarta anställda John Gay Alleyne, det här fenomenalt betydelsefulla och enastående människa bestämde att han som ett arv till det enastående arbete och samarbete som hans arbetare hade gjort för hans räkning skulle skapa en skola som skulle göra det möjligt för både slavarna och fattiga vittnar - vilka var främst irländska och skotska indenterade tjänare som transporterades till Barbados eller "Barbadozed", vilket var den vanliga terminologin som den gången användes av den barbariska engelska som skickade dem där länge innan någon europeisk någonsin hört talas om Australien, men som efter dess kolonisering blev centrum för dessa vita utstötningar som skulle skickas till engelska, och varför detta specifika område i Barbados ursprungligen kallades Skottlands distrikt - att ha utbildning, vilket skulle kunna förändra deras personliga liv ganska väsentligt liksom deras omedelbara och långsiktiga arbetsutsikter.

Det inspirerande lärandeprojektet inleddes på fantastiskt sätt av den nu utrustade Sir John Gay Alleyne som riddes av kung George III i England - Barbados från starten som en oförändrad engelsk koloni år 1627 och genom dess kontinuerliga obrutna existens som sådan tills dess suveräna självständighet den 30 november 1966 var ett självstyrande och mest lokalt känt, parlamentariskt territorium, som helt olyckligt för England (det fanns ingen enhet som Storbritannien eller något Förenade kungariket då) blev inte bara Englands rikaste koloni utan också ganska singel- handedly helt finansierade den mycket heralded och engelska skryta engelska Industrial Revolution - var Alleyne School, lämpligt namngiven efter denna stora och ädla vita, barbadiska medborgare.

Mest olyckligtvis lever dock inte Sir John Gay Alleyne för att se sitt motiverande projekt komma till verklighet. Men likväl hade han följaktligen noggrant och noggrant utarbetat de detaljerade parametrarna för vad han specifikt tänkt och avsevärt ville genomföras, så att de som i sin vilja fick anförtrotts detta ofrivilliga projekt av hans, visste exakt vad den här högst principiella och extraordinära vita mannen tänkte, ville och otvivelaktigt var dedikerad till att säkerställa faktiskt kom fram.

Följaktligen blev Alleyne-skolan: som senare och utan tvekan blev min stolta alma mater och den mest uppskattade gymnasieskolan genom hela min bestämda och imponerande utbildning i Barbados upprättades: En fullfjädrad grammatikskola som Sir John Gay Alleyne hade önskat att vara. Och mest spetsigt beläget i hans dyrbara St. Andrew-distrikt, där han föddes, hade levt hela sitt liv, var den vederbörligen valda ledamoten av parlamentet, var den framstående Barbados parlamentets talman i över 40 år, liksom Den allvarliga och interminably praktiserande humanitära och filantropisten som han alltid hade varit, Sir John Gay Alleys ansedda Alleyne School - och självklart min egen - grundades 1785 i den elegant vackert beundransvärt pittoreska, långvariga och companionably domesticerade och ganska ovanligt förtrollande Belleplaines dal: så fascinerande och porträtterad av några tidiga franska besökare till området som var grundligt imponerade av det överväldigande naturliga skönheten av otrammelad skönhet, som behagligt gladde sina ögon, att de följaktligen hänvisade till området som "la belle plaine" - en Namn som kärleksfullt fastnat, precis som det blev den speciella platsen där Alleyne Skolan var ursprungligen etablerad, och fram till 2019 står 234 kontinuerliga år kvar.

Akademisk excellens, de högsta moraliska normerna, en märkbar och urskiljbar osjälvisk känsla av engagemang för ön Barbados, liksom sitt eget samhälle och regionala folk var några av de stora intrinsiska värdena som instinktivt blev föremål för alla som lyckades har deltagit i Alleyne-skolan och också omfattat de många ädla värden som vi alla såg, erkände och strävat efter att utföra som värdiga sysslor inte bara under vårt skolliv på Alleyne-skolan utan lika bra när vi oundvikligen gick in i det bredare värld. Och det är en glödande åtgärd av hans betydelse som en man och en prisvärd människa som är skönhet i kombination med hans anmärkningsvärda enastående och varaktiga arv som hans inflytande både bär och förtjänar, att Sir John Gay Alleyne inte bara för dem som kom in, studerade och gynnades av att vara på Alleyne School men också alla som är fullt kända av vad Sir John Gay Alleyne har gjort då och efterföljande generationer av Barbadierna och andra både känner igen och är evigt tacksam för det kommer det alltid att vara ett band av den djupaste tacksamheten till denna anmärkningsvärda och mycket moralisk man.

Vi känner alla också till Sir Johns nära och omtänksamt engagemang i Mount Gay Rum Distillery och det förödande inflytandet och det enorma intrycket att han också har haft det och det är med djup uppskattning att jag som en övertygad stolt och tacksam mottagare av Sir John Gay Alleyns arv och altruistiska välgörenhet, säger ett hjärtligt tack till Mount Gay Rum för att underbart behålla den imponerande och enastående arv från Sir John Gay Alleyne. Tack!

Slutligen var det latinska mottot på Alleyne School från och med starten: "Aliis Non Sibi." Översatt till ditt språk som betyder: "För andra, inte oss själva." Vilket är ett mest lämpligt sätt att karakterisera allt som Sir John Gay Alleyne, Alleyne School och de som med stolthet kan hedra säga att denna anmärkningsvärda skola var eller fortfarande är deras alma mater.

Gud välsigne mannen Sir John Gay Alleyne och hans arv Alligne School; Gud välsigne alla dem som deltog och gör fortfarande, Alleyne School; Gud välsigne Mount Gay Distillery, och Gud välsigne vårt hemland, Barbados.

No comments:

Post a Comment