Translate

Friday 28 June 2019

Brexit trade delusions visar varför Storbritannien behöver konfrontera sin empirehistoria


Rahul Verma

Den 7 december 2016, nästan sex månader efter folkomröstningen, gav premiärminister Theresa May ett samtal till Gulf Cooperation Council i Bahrain. Hon sa: "Eftersom Storbritannien lämnar Europeiska unionen så tänker vi ta ett steg framåt, att se ut och försöka bli den mest engagerade och mest passionerade förespråkaren för frihandel i världen."

Kan också citeras East India Company och även om det kan verka som en märklig och döva referens - historiker William Dalrymple beskriver "The Company" som "den högsta våldet av företagsvåld i världshistoria" - gick hon med prickarna mellan post-Brexit Storbritannien, frihandel och imperium.

Varför? Eftersom maj förstod att Storbritanniens förflutna förflutna - imperium och frihandel - ligger till grund för många Brexiteers fantasier. Vi har sett planer på att bygga handel med Commonwealth-afrikanska länder som heter "Empire 2.0" och ministrar, bland annat Jeremy Hunt, Michael Gove och Liam Fox-mästare, en ny Royal Yacht Britannia (till en kostnad av 120 miljoner pund) för att styra vågorna som Storbritannien slår handelsavtal efter handelsavtal.

Var börjar vi - eller sluta - med att förklara varför vi framkallar imperiet som inspirationssynen för Brexit Britain är groteskt? Vi kunde börja med hur Storbritanniens imperialism grundades på rasistiska ideologier, vit överhöghet och brutalt våld som rackade upp en svart och brun kroppsräkning i tiotals miljoner i en hänsynslös strävan efter makt och kapital.

Vi kunde förklara att vårt imperiums vision om frihandel byggdes på protektionism, med tullar och tullar som infördes i enlighet med brittiska intressen och tvingades av militär makt och sjöfartsstyrka. Looting - ett hindi ord för ransacking - råvaror, arbete och mat, beskriver bättre den utvinnings och exploaterande karaktären av Storbritanniens imperium.

Storbritanniens historia av "fri" handel är en fantasi. Verkligheten är en lång, mörk historia för att sätta vinst inför människor. Det är något som fortsätter idag, med Storbritannien som levererar miljarder pund vapen till Saudiarabien som har använts för att bomba civila i Jemen och har bidragit till en humanitär kris där cirka 85 000 barn har dött av svält.

Väver till tiggare
I en 2015-adress till Oxford-unionen, indisk MP och historiker, skisserade Shashi Tharoor hur Indiens världsberömda textilindustri demonterades av Storbritannien. "Storbritanniens industriella revolution var premiär på deindustrialiseringen av Indien. Till exempel handloom weavers, vars produkter exporterades runt om i världen. Brittarna kom in, krossade sina tummar och bröt sina vävstolar, införde tullar och tullar på sin tyg och började översvämma världen med tillverkad tyg, produkterna från de mörka och sataniska fabrikerna i viktoriansk England ", säger Tharoor. "Det innebar att vävarna blev tiggare och Indien gick från att vara en världsberömd exportör av färdig tyg till en importör. Indiens andel av världsekonomin när britten anlände på sina stränder [1600] var 23%, vid tiden då den lämnade [1947] var den nere till mindre än 4%. Varför? Eftersom Indien styrdes till förmån för Storbritannien "förklarade författaren till Inglorious Empire, ett uppriktigt redogör för det brittiska riket i Indien.

Handel med människor
Det är dock den transatlantiska slavhandeln som är det mest chockerande exemplet på det brittiska rikets offer av svarta liv på vinterns altar. Mellan 15 miljoner och 20 miljoner afrikaner skakades och tvingades transporteras från Västafrika till Karibien, Centralamerika och Sydamerika. När Storbritannien avskaffade sin handel med människor år 1833, 245 år efter det att den började, kompenserade regeringen brittiska slaveägare 20 miljoner pund (17 miljarder i dagens pengar) för "förlust av egendom".

Slaveri förstörde kontinenten, orsakade avfolkning och krig och instabilitet, medan förlusten av tiotals miljoner män stötte på jordbruksproduktionen, vilket ledde till underutveckling. Bara 20 år efter att USA avskaffat slaveri 1865 började "scramble for Africa" och i början av 1900-talet var den stora majoriteten av hela kontinenten koloniserad - och plundrad - av europeiska makter.

Handel och krig.
Opium Wars-mitten på 1800-talet fångar hur Storbritanniens "frihandelskrossa" tjänade överväldigande Storbritanniens intresse. Storbritannien förklarade krig mot Kina för att skydda sina ögonvattenintäkter från sina köpmän som monopoliserade den lukrativa opiumhandeln. East India Company tvingade desperata bönder i Indien att växa vallmor (när de kunde odla mat att sälja och äta), sprang stora opiumförädlingsfabriker och handeln med Kina, där miljontals härskade av opiumberoende. När Storbritanniens krigsfartyg besegrade Kina år 1842, var Kina tvungen att acceptera frihandel, inklusive den skadliga, moraliska konkurshandeln med opium. Detta är en glimt av vad brittisk "frihandel" såg ut och varför det är djupt oroväckande att se det och riket blir prisat av politiker.

Kolonialismen och dess frihandelskalat skapade ramen för globaliserad neoliberalism idag, med ojämlikhet och plundring av det globala söderets avgörande egenskaper.

Empire sinnesstämning.
Sedan solen satt på imperiet, har Storbritannien misslyckats med en meningsfull och öppen diskussion om den och hur den formades världen idag, om migration i Storbritannien, slavhandeln, frihandeln, dess marauding natur, Opium Wars, koncentrationsläger i Sydafrika, partitionerna i Irland, Palestina och Indien, eller varför regioner i Västafrika var kända som guldkusten, elfenbenskusten, kornkusten och slavkusten (som den 20-årige rapparen Dave noterar i hans spår "Svart ').

I stället visar våra institutioner en empire sinnestillstånd - det är uppenbart vid behandlingen av Windrush-medborgare, brittiska medborgare illegalt turfed ut på grund av sin hudfärg, Utrikesdepartementets senaste rekryteringsstation med annonser som frågar, "Fancy an African adventure?" Och en rasistiskt straffrättsligt system.

Den här tankesättningen är skadliga handelsförhandlingar. Idag äger indiska företag Jaguar, Land Rover och Tetley och tusentals stålarbetares jobb i Port Talbot är i händerna på den indiska multinationella jätten Tata. Och ändå beskriver källor nära handelsförhandlingar mellan Indien och Storbritannien Storbritanniens inställning som "vi vill ha ditt företag, vi vill inte ha ditt folk".

Utbildning, utbildning, utbildning
Utbildning skulle hjälpa till att åtgärda konsekvenserna av det koloniala propagandaprojektet Operation Legacy, som systematiskt förstörde miljontals imperiumdokument och är säkert en bidragande faktor i en nära majoritet av britterna som säger att imperium var en bra sak i den offentliga omröstningen idag.

Undervisnings Empire i skolor och universitet från otaliga perspektiv är inte bara en nödvändighet för att unpick imperial fantasier som är inneboende i Storbritanniens nationella karaktär, men eftersom nästan en av tio personer i Storbritannien har arv på platser plyndrade Storbritannien; Det är vår kollektiva historia.

Det finns gräsrotsinitiativ som gör det här arbetet och stimulerar den välbehövliga diskussionen och analysen av imperiet, som den dekoloniserande rörelsen i universitet, Colonial Countryside och Our Migration Story. Med tiden kan vi se slutet på empire nostalgi som används för att sälja oss saker, som Marks & Spencer 'Empire Pie' och Gourmet Burger Kitchen 'Old Colonial Burger' och slaveauktionskalkylblad som används i gymnasiet. Brexit kan ha uttråkat oss för att tårar, men det avslöjade 21-talet Storbritannien är hemsökt av empireets spöken och snarare än att användas för att göra Storbritannien bra igen, de måste säkert läggas för att vila.

No comments:

Post a Comment